Op het hoofdkantoor van Meyer Beheer vind je een eigen grandcafé. Hier wordt de lunch voor personeel bereid en gegeten, maar zittac4ac2c7-b732-4da3-b3b0-db3af623d915.jpgen we ook graag om een vers bereide koffie te drinken, voor een vrijdagmiddagborrel of een goed gesprek te voeren. Zo zitten we hier ook met Laurens Meyer aan tafel.

 

Meyer Beheer bestaat uit ongeveer 60 horecazaken verdeeld over heel Nederland. Hiervan zijn een deel eigen exploitatie en een deel verpacht en een deel verhuurd. Het verpachten van een horecazaak houdt in dat de pachter een vast bedrag betaald voor alles wat met het gebruik van de onderneming te maken heeft. Hierbij kan je denken aan de goodwill, de naam en de inventaris. De pachter kan hierdoor snel en zonder bank zelf ondernemen in de zaak, maar draagt niet alle financiële kosten van het opzetten van een nieuwe zaak of het overnemen van een zaak

 

We zijn heel benieuwd hoe Laurens is begonnen met het verpachten van zaken. Wat is precies voor hem het verschil met zijn eigen exploitaties? Hij vertelt ons er alles over.  

 

Hoe is het idee gekomen om zaken te gaan verpachten?

Toen we met dit idee begonnen hadden we ongeveer 20 zaken in eigen beheer. Bij al deze zaken wilde ik precies weten hoe alles zat en zien dat alles ging op de manier hoe ik het in mijn hoofd had. Ik reed dan het hele land door om bij iedere zaak langs te kunnen gaan om te zorgen dat alles goed ging. Maar door de hoeveelheid zaken bleef ik de details niet meer zien en had ik continu het gevoel dat ik achter de feiten aan liep. Geen enkele zaak stond er toen écht nog bij zoals ik het wilde.

Het ging dus niet meer zoals ik graag wilde en heb toen bedacht dat we het anders moesten gaan doen. Ik wilde de bedrijfsleiders meer verantwoordelijkheid, uitdaging en een unieke kans te geven.

Zo zijn we op het idee gekomen om horeca bedrijven te gaan verpachten. Wij geven de pachter de gehele verantwoordelijkheid over de zaak. Hierdoor krijgen ze meer vrijheid, maar ook meer besef wat het runnen van een zaak allemaal inhoud.

 

Gaat het altijd direct goed met de pachters?

We verpachten nu alleen nog aan iemand die we al goed kennen, meestal aan een van de bedrijfsleiders. Deze krijgt in die rol natuurlijk opeens nog veel meer verantwoordelijkheden als ondernemer. Aan het begin gaat het vaak heel goed; maar daarna komt vaak een moment dat ze zichzelf nog even tegen komen. Wij komen dan weer even om de hoek kijken om te helpen.

In het verleden hebben we wel eens de fout gemaakt om in een pachtconstructie te beginnen met iemand die we vooraf niet kennen. Je merkt dan toch dat de manier van werken of de mentaliteit en normen en waarden niet bij ons passen en dan gaat het snel fout.

Op dit moment hebben we alleen maar pachters waar we goed mee samen werken. Ze kunnen allemaal prima een eigen zaak draaien. Wij blijven echter op allerhande gebied de bedrijven ondersteunen waar nodig en doen er alles aan om er voor te zorgen dat iedereen een zo goed mogelijk resultaat kan halen.

 

Wat is voor een bedrijfsleider de extra stap om te maken als pachter?

Het is een behoorlijke verantwoordelijkheid wat bijvoorbeeld te maken heeft met de rekeningen die je iedere week moet betalen, maar ook de verantwoordeling over je personeel. Opeens ben jij de werkgever. Hierdoor ga je ineens veel meer beseffen wat er allemaal gebeurt en wat het allemaal kost. Het is een stuk bewustwording wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een eigen horecazaak.

 Je ziet een bedrijfsleider, hoe goed die ook was, in een aantal maanden echt groeien in de rol.

 

Hoe maak je de keus of je een zaak in eigen beheer houdt of gaan verpachten?

Voordat we die keuze maken zorgen we er altijd eerst voor dat een zaak er goed bij staat. We gaan hem eerst zelf helemaal opbouwen tot in ieder geval een stabiele basis met een fatsoenlijk inkomen

Het voordeel van deze constructie is dat een bedrijfsleider eerst in de zaak heeft gewerkt en dat we daarna gaan kijken naar een pachtconstructie. Deze medewerker kent alle ins- and outs van de zaak en heeft al inzicht op de cijfers. Maar voordat we hier met iemand naar kunnen kijken zullen we altijd eerst willen dat de zaak er echt goed bij staat want je wilt niet dat een pachter na een jaar in de problemen komt. Wij gaan echt voor lange termijn relaties.

 

Wat is het grootste voordeel voor jou en de pachter om op deze manier samen te werken?

Voor de pachter is het een groot voordeel dat ze niet, zoals bij een eigen zaak of franchise onderneming, zelf een grote investering moeten doen. Voor een pachter is het vanaf dag één geld verdienen. Voor mij is dit natuurlijk ook een groot voordeel; ik kan nu kijken naar goede mensen die dit aankunnen in plaats van mensen die geld hebben en een grote investering kunnen doen. Nu kan ik echt kijken naar iemand die goed is voor de zaak, passie heeft voor de horeca en voor het bedrijf.

 

In hoeverre houd jij je nog bezig met wat er nog precies gebeurt in de zaken?

Ik houd me daar vrij weinig mee bezig. Het is echt hun eigen onderneming. Tuurlijk houd ik de cijfers in de gaten en kijk ik of de omzetten gehaald worden. Is dit niet het geval dan zijn wij er als Meyer Beheer er om mee te kijken.  Waar ligt dat aan en wat kunnen we er samen aan doen?

Om ervoor te zorgen dat de zaken zo optimaal mogelijk kunnen blijven draaien kijken wij ook altijd waar we in kunnen investeren of waar we wellicht iets in kunnen faciliteren. Verder zijn wij ook verantwoordelijk voor het groot onderhoud van de zaak.

 

Waar denk je over vijf jaar te staan met de pachtzaken?

We hebben helaas de afgelopen “Corona” periode wel een klap gekregen waardoor we nu wel een flinke vertraging hebben opgelopen in de groei die we voor ogen hadden.

Ondanks dat blijven we natuurlijk wel verder kijken en vooruit naar eventuele kansen. We zullen in de toekomst dan ook zeker weer meer bedrijven gaan verpachten omdat de ervaring heeft geleerd dat de persoonlijke aandacht van de pachter goed is voor het bedrijf.

 

Zoals elke maand zitten Stefanie (Marketing) en Esther (HR) speciaal voor Baas samen met de directie waar hele leuke, interessante en leerzame verhalen uitkomen. 

 

Zie jij het wel zitten om ook als Baas bij ons te komen werken? Solliciteer dan direct! 


Deel deze pagina:


Gerelateerde blogs