Sinds 1 mei kunnen medewerkers van Meyer Horeca Groep terecht bij OpenUp, een organisatie waar jij terecht kan met kleine- en grote vraagstukken en die zich focust op de mentale gezondheid van medewerkers.

We spreken er over met Lous, HR Manager, om onze vragen beantwoordt te krijgen. 

 

Wat voor organisatie is OpenUp?

 

OpenUp is een platform dat laagdrempelige en toegankelijke mentale zorg aanbiedt. De focus ligt er voornamelijk op om bedrijven te ondersteunen en mentale zorg voor hun medewerkers toegankelijker te maken. De missie is dan ook ‘Open up, anytime anywhere’.


Werken aan je mentale gezondheid hoeft niet meteen te betekenen dat je niet lekker in je vel zit. Mentale gezondheid gaat ook over hoe je misschien juist nog beter in je vel kan zitten, over het proberen en ontdekken wat bij jou past om je te ontspannen, om hulp te vragen bij kleine- en grote zaken die voor jou belangrijk zijn.

Wat is de reden dat Meyer Horeca Groep de samenwerking is gegaan?

 

Het topic mentale gezondheid is iets van alle tijden en alle generaties. Je merkt dat het aan de orde van de dag is. Mensen van jong tot oud zijn steeds meer open over uitdagingen die ze tegenkomen. Of het nu gaat over privé gerelateerde zaken of wat de oorzaak ook is, het is altijd iets wat je meeneemt naar je werk.

 

Een tijd geleden kwam OpenUp bij mij op de radar en na ze een tijdje gevolgd te hebben wilde ik graag de mogelijkheden voor Meyer Horeca Groep bekijken. Naast dat het een actueel topic is, krijgen wij geregeld verhalen terug van mensen die hulp zoeken en hulp nodig hebben die wij niet altijd zelf kunnen bieden. Op zakelijk gebied merken we dat hulp lang uitblijft. Er zijn behoorlijke wachttijden bij bedrijfsartsen en andere instellingen die via de huisarts aangeschreven worden. Of je vraagstuk nu groot of klein is, ik vind dat het niet zo kan zijn dat je lang op hulp moet wachten.

 

Daarnaast hoef je echt niet meteen met een psycholoog te praten. OpenUp biedt leuke blogs over onderwerpen als Pride en mentaal welzijn: het belang van het vieren van diversiteit  en Slaap lekker: 5 tips voor een optimale nachtrust die je gewoon in je eigen tijd kunt lezen.

OPEN UP3.PNG

Er staan er verschillende master classes en seminars online, die je online-live kunt volgen, of nadien terugkijkt wanneer het jou past. Ze noemen dit Spaces. Deze kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met mindfulness of thema’s als stress en zelfvertrouwen.

 

Verder kan je dus ook een consult inplannen met een gecertificeerde psycholoog. Online video consulten, chatten of een mix? Je kunt gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek plannen, en samen kijken zij met jou wat het beste voor jou werkt.

Creëer je eigen inlog – volledig anoniem voor ons als werkgever – en check wat er allemaal voor jou klaarstaat aan inspiratie voor zelf ontwikkeling of hulp waar jij die kunt gebruiken.


Overall; ik word enthousiast van de mogelijkheden van het platform en de samenwerking die we samen met Persoonality zijn aangegaan om jou als medewerker waar mogelijk te kunnen ondersteunen. 

 

Wat zijn de dingen die jouw aandacht trokken bij OpenUp?

 

Het eerste was vooral dat je een consult kunt aanvragen in meer dan 23 talen! En dat OpenUp dus echt voor iedereen is. Voor iedereen die bij Meyer Horeca Groep werkt. Zo kun je jouw verhaal kwijt, in je eigen taal. Is het voor jong en oud, maakt het niet uit dat je een bijbaan of vaste baan hebt. Of je nou 1 week of 10 jaar bij ons werkt, iedereen kan er terecht. Ik vind het fijn dat iemand direct aan de slag kan met de tools op het platform én dat je binnen 24 uur een gesprek online kunt plannen. Ik houd ervan als iets snel en makkelijk toegankelijk is, dus voilà.

 

openup6.PNG

 

Waarom is het zo belangrijk om hier aandacht aan te besteden?

 

Het wordt gelukkig steeds normaler om dingen waar je zelf misschien even niet uitkomt, met iemand te bespreken. Of het vraagstuk nu groot of klein is, of het nu is om rust te vinden van werkdrukte óf juist van de hectiek thuis. Ik geloof erin dat wij er als werkgever onder aan de streep beter van worden als iedereen lekker in zijn vel zit. Zo kunnen we onze medewerkers duurzaam inzetten. Dat betekent feitelijk mensen ook gezond te houden.

Daarnaast proberen we steeds verder te bouwen en te kijken naar wat wij als werkgever belangrijk vinden. We zijn eerst gestart om ons eigen loonhuis op te zetten. Wij vinden de basisvoorwaarden, waaronder je salaris belangrijk, en willen verder investeren in onze medewerker. Of dat dan is in training en opleiding of een stukje gezondheid, waar het sportabonnement maar ook OpenUp onder vallen.

 

Begrijp ik het goed dat alles online plaatsvindt?

 

Ja dat klopt. Alles is makkelijk en online toegankelijk, wanneer jij het wil of wanneer jij wil aansluiten. 
Ook een afspraak met de psycholoog is online met een video call. Het is bewezen dat een online psychologisch consult niet minder effectief is dan een real life consult. Daarnaast hoop ik ook dat het de spanning er een beetje afhaalt om in de veiligheid van jouw eigen omgeving een afspraak online te hebben.
 

 

Hoe wordt de privacy gewaarborgd?

 

Het platform is geheel anoniem. Er wordt niets geregistreerd van jou als persoon dat bij de werkgever terecht komt.
Naast de privacy wet en het feit dat iedere psycholoog een geheimhoudingsplicht heeft, hoeven wij niet te weten waarvoor je aanklopt bij OpenUp, als het je maar helpt. Natuurlijk kan een medewerker te allen tijde een gesprekje voeren met de leidinggevende of HR, graag zelfs. Maar dat hoeft nooit.
Ook kunnen we niet overal mee helpen of goed in adviseren, het is dan fijn dat jij weet dat dit wel bij OpenUp kan met informatie en medewerkers die precies daarvoor voor jou klaarstaan.

 

Wat wil jij onze medewerkers meegeven?

 

Ik wil iedereen uitnodigen om er eens gebruik van te maken. Check bijvoorbeeld eens in met deze korte vragenlijst als eerste nieuwsgierige stap.

Iets hoeft (nog) geen probleem te zijn, maar kan het wel fijn zijn om er even over te praten. Hoe groot of klein ook. Gun jezelf de hulp en neem eens een kijkje op de website van OpenUp.

 

Laten we met elkaar mentale gezondheid net als fysieke fitheid wat meer normaliseren!


Deel deze pagina:


Gerelateerde blogs