Verduurzaming is belangrijk

 

Als toonaangevend bedrijf in de horeca zijn ook wij bezig met verduurzaming in de horecazaken. Met als grootste onderneming De Drie Gezusters in Groningen zijn we daar hard aan de weg aan het timmeren. Van verlichting tot warmte en water. We zijn dan ook Trots dat onderstaand artikel in de pers verscheen! 


Lees hieronder verder hoe het dan zit :) 

 

 

 

De horecabedrijven van De Drie Gezusters aan de Zuidwand van de Grote Markt in Groningen proberen bezoekers niet alleen te verleiden om de terraskacheltjes zo weinig mogelijk te gebruiken. Ook binnen is de knop van energiebesparing om, vertelt bedrijfsleider Sil Doeksen. Het bedrijf wil landelijk het voorbeeld geven.

 

,,De terrasverwarming is een mooie eye-catcher, maar bepaald niet het enige dat we verduurzamen. Daar zijn we op allerlei fronten onafgebroken mee bezig’’, zegt Sil Doeksen, sinds vijftien jaar bedrijfsleider van de bekende rij horecabedrijven in Groningen.

 

Lange zoektocht naar de perfecte verlichting

 

Zo lijkt een lange zoektocht naar duurzame verlichting succes te hebben. ,,We hebben met succes 140 van de 1000 oude gloeilampen vervangen door een nieuwe led-lamp van Philips. Die kunnen we op afstand dimmen en van kleur laten veranderen. Met deze lamp blijft de oude sfeer behouden. We kunnen nu eindelijk de belangrijke overstap naar led-verlichting maken.’’

 

1.jpg

 

 

 

 

Volgens Doeksen wordt de zuidwand daarmee een belangrijk voorbeeld voor de horeca in Nederland. ,,Je kunt nou eenmaal niet in elke zaak een hippe led-lamp ophangen. Ik schat dat het een oplossing is voor 20.000 van de 50.000 horecabedrijven. Bruine cafés en historische hotels die het van sfeer en beleving moeten hebben, konden nog niet zonder de aloude gloeilamp.’’

 

Techniek zit in de nieuwe lamp

 

Daarbij speelt vaak een praktisch probleem: in veel historische panden kun je niet zo gemakkelijk nieuwe bedrading aanbrengen. ,,Dat speelt ook bij ons. Voor deze nieuwe lamp is dat niet meer nodig. De techniek zit niet in het systeem maar in de lamp’’, zegt Doeksen.

 

,,In theorie kunnen we bezoekers de verlichting bij hun tafeltje zelf laten bedienen: iemand met slechte ogen kan er een tandje bij doen om de menukaart te lezen, een stelletje kan de lamp uitdraaien. We zijn nu met Philips aan het praten over een landelijk voorbeeldproject bij De Drie Gezusters. Dat zou erg mooi zijn.’’

 

 

2.jpg

 

Terrasverwarming kost veel stroom en is niet altijd nodig.

 

 

Minder stroom en minder water

 

Aandacht voor duurzaamheid leidt soms tot verbazingwekkende bezuinigingen. Zo verminderde het waterverbruik van de ijsblokjesmachine van 21 liter water voor 1 kilo ijs, in 1,2 liter. ,,Met dank aan voortschrijdende techniek. Bij alles wat we vervangen - van het luchtgordijn tot de koffiemachines - letten we extra op energieverbruik. Bij de nieuwe koelkasten hebben we nu ook een servicecontract voor de rubbers om het verbruik zo laag mogelijk te houden.’’

 

Nieuwe eigenaar vernieuwt Zuidwand

 

Volgens Doeksen verduurzaamt De Drie Gezusters sinds de komst van de nieuwe eigenaar van de zuidwand (sinds 2017), Meyer Beheer BV uit Etten-Leur. ,,We doen ook mee aan het Koploperproject in de stad. Daar krijgen we nu de kans voor omdat de nieuwe eigenaar de zaken over 20 jaar nog steeds wil exploiteren. We steken de opbrengst van de energiebesparing in de verdere verduurzaming. De schaalgrootte biedt de mogelijkheid om te experimenteren met energiebesparing. De voorgangers, die de ‘zuidwand’ in 2010 overnamen na de dood van horecatycoon Sjoerd Kooistra, hadden een wat andere filosofie. Zij wilden het het bedrijf vooral opbouwen voor de verkoop’’, zegt Doeksen. ,,Dan zit je er toch anders in.’’

 

We moeten allemaal wat doen

 

De bedrijfsleider die als ober bij De Drie Gezusters begon, is persoonlijk erg blij met de ommezwaai. ,,Energie besparen is leuk en belangrijk. Als we met elkaar niet consuminderen, gaat het gewoon niet goed met de wereld. Ik woon en werk in Groningen, en heb dus geen auto nodig. Vliegen doen we ook niet alleen omdat het kan. Zo zitten wij in elkaar. We moeten ons toch met elkaar aanpassen. Dat is lastig genoeg, zag je deze zomer ook weer. Iedereen stond in de rij voor een energie slurpende airco.’’

‘Maatschappelijke druk niet te groot’

 

Doeksen vindt de maatschappelijke druk op verduurzamen nog lang niet te groot. ,,Die mag van mij nog wel wat sterker worden. Je merkt nu al dat steeds meer mensen het op prijs stellen dat je verduurzaamt. Het wordt een hot item. Het bedrijf is als grootverbruiker verplicht om het energieverbruik te verminderen en het is mooi om daarmee bezig te zijn. Dat kan grootschalig, met een gasloze keuken, maar ook klein: door te stoppen met plastic rietjes. Maar je weet dat het nooit allemaal tegelijk kan. Zeker niet in zo’n oude, iconische gevelrij als die van ons. Het oudste deel stamt uit 1225, sommige muren zijn 2 meter dik. Uit een themo-test door Grunneger Power bleek dat een voordeel: er lekt nauwelijks warmte weg door de muren. Alleen het enkel glas is een dingetje. En de warmte blijft lang hangen. Dat proberen we zonder airco op te lossen.’’

 

3.jpg

Op het terras van de Drie Gezusters kunnen gasten zelf de temperatuur van de verwarming instellen.

 

 

wil jij werken voor een bedrijf dat actief bezig is met verduurzaming? 

 

Bekijk hier alle vacatures in Groningen :) 

 


Deel deze pagina:


Gerelateerde blogs