Na de sluiting van de horeca kijken we graag vooruit. Ons online platform Baas in de Horeca heeft een re-branding gehad, is eind mei live gegaan en heeft sindsdien al meer dan 900 sollicitaties van jullie ontvangen. Hoe zit het met Covid-19, de impact op de organisatie en de arbeidsmarkt? We praten erover met Laurens Meijer.

 

Baas in de Horeca heeft sinds kort een nieuwe uitstraling. Wat vind je hiervan?A7R00319-bewerkt copy.jpg 

Super. Een leuke, frisse en moderne uitstraling. Het dekt meer de lading, we hebben meer bereik en ik vind het mooi dat steeds meer bedrijven erbij komen en een plaats krijgen op het platform. Zeker als je kijkt naar de aantallen van de sollicitaties.

 

Afgelopen tijd zijn rare tijden geweest door Covid-19. Denk je dat dit mee speelt in de aantallen van de sollicitaties?

Dat heeft zeker mee gespeeld. Het heeft invloed op de onzekerheid van de medewerkers, de banen en natuurlijk speelt de media aandacht ook mee. Dit was totaal niet mijn bedoeling, maar uiteindelijk hebben we veel aandacht gekregen. Het was noodzakelijk dat iemand opstond voor de branche en je merkt toch het verschil als ik iets roep of de eigenaar van het café op de hoek die natuurlijk de zelfde problemen heeft maar minder media aandacht krijgt.

 

Kan je iets vertellen over de impact van Covid-19 op de arbeidsmarkt in de horecabranche?

Het heeft heel veel invloed gehad op onze branche, dit zal alleen nog maar groter worden dan we op dit moment verwachten. Wat er nu is gebeurd met de NOW-regeling, is dat we een verborgen werkloosheid hebben gecreëerd, dat hebben ze slim gedaan. De ondernemers moeten nu meer betalen en de overheid betaald minder dan ze normaal hadden moeten doen met arbeidstijdverkorting. Hierdoor komen veel ondernemers met kostenposten te zitten en die krijgen of hebben het zwaar. Veel schulden zijn vooruit geschoven waardoor veel organisaties met een probleem blijven zitten. Er zullen helaas nog best wat bedrijven omvallen, waarmee natuurlijk ook het personeel.

De afgelopen jaren heeft de arbeidsmarkt in de horeca heel strak gestaan en was het heel lastig om aan goed personeel te komen. Nu is er wel wat meer speling in de markt.

 

We gaan gelukkig steeds meer terug naar normaal, de horecazaken zijn weer open. Zou je iets kunnen benoemen wat werken in een Meyer zaak typeert, wat onze bazen Baas maakt?

Er zijn een aantal dingen die ik heel belangrijk vind. Naast de normale voorwaarden zoals salaris, vind ik het heel belangrijk dat we opleiding bieden, talent herkennen en aandacht besteden aan iedereen die bij ons werkt. Ik heb me nooit zo bezig gehouden met wat voor opleiding iemand heeft, alles valt te leren.

Hoe mooi is het om te zien als talent herkend wordt en dat zo iemand kan doorgroeien in het bedrijf. Dat vind ik mooi, als dat kan en daar echt op gelet wordt. Als je als medewerker echt bewust bent dat je een vak uitoefent, zelf over vakkennis beschikt en enthousiast bent, heeft het direct effect op jouw gasten en de collega’s waarmee je werkt.

 

STG_7230.jpgWat zou jouw tip zijn voor alle bazen die nu op zoek zijn naar een baan in de horeca?

Enthousiasme!

Enthousiasme en passie!

Dat is het allerbelangrijkste, de rest kan je leren. Ik ben er van overtuigd dat je
alles kan leren. De één leert het misschien wat sneller dan de ander, maar dat maakt niet uit. Als jij een bepaalde openheid, enthousiasme en passie hebt dan kan alles wat je wil lukken!

 

Vroeger stond je daar zelf heel dicht bij, maar de organisatie wordt steeds groter. Hoe ervaar je dit nu?

Ja, dat klopt. Vroeger was ik vaker in de zaken en dan dacht ik: O, dit is een talent, een goede met de juiste passie. Die ga ik in de gaten houden! Nu kom ik niet meer elke dag in de zaak, zelfs niet iedere week, en dan moet die medewerker de volgende keer maar net weer aan het werk zijn als ik langs kom.

Gelukkig hebben we goede managers die daar echt het belang van zien. Ik zeg heel vaak tegen ze: Let op je mensen! Ik denk dat we een heel goed team hebben, dat iedereen hier op de juiste manier mee bezig is.

Maar als iemand komt solliciteren kijken we echt naar enthousiasme, uitstraling en de wil om iets te bereiken. Dat zijn echt de dingen waar het om gaat! De rest kan je allemaal leren.


 

Bekijk alle vacatures op de site hier!

 

 

 

 


Deel deze pagina:


Gerelateerde blogs